Skip and go to content
Terug naar Nieuws

04 mei 2021

Is het nog interessant om zonnepanelen te plaatsen?

IMG 3097

Helaas… het antwoord op deze vraag staat niet in deze tekst. Sorry. We kunnen jullie wel op weg helpen om het antwoord te vinden. Daar gaan we...

Sinds het einde van de terugdraaiende teller is de keuze voor zonnepanelen minder vanzelfsprekend. Vroeger was het simpel. Door zonnepanelen te plaatsen wekte je door middel van de zon hernieuwbare energie op. Hierdoor kon je stroom leveren op het net waarvoor je werd vergoed. Bovendien bekwam je door het plaatsen van zonnepanelen een gunstiger E-peil. Een beter E-peil leverde vaak nog extra voordelen op (zoals een korting op de onroerende voorheffing,…).

Tegenwoordig is het verhaal complexer. In een poging om het eenvoudig samen te vatten zouden we kunnen stellen dat je de hoeveelheid (en het tijdstip) van de opgewekte energie moet afgestemd om de hoeveelheid (en het tijdstip) van de verbruikte energie. Complex dus.

Wat is dan de oplossing?

Om vragen betreffende energie correct te kunnen beantwoorden is het belangrijk om dit altijd geval per geval te bekijken. Wij raden aan om een energiestudie te laten opmaken door één van onze partners. Een energiestudie omvat een simulatie van warmteverliezen en warmtewinsten, ventilatieverliezen, productie van sanitair warm water, enzovoort. Op basis van deze concrete simulatie kunnen er verschillende energieconcepten worden vergeleken. De vergelijking bekijkt volgende aspecten:

  • de installatiekost;
  • de jaarlijks verbruikskost (in euro’s uitgedrukt);
  • de CO2-uitstoot;
  • de invloed op het E-peil;
  • en allerhande voor- en nadelen;

Nu beschik je over correcte en concrete informatie. Nu kan je een doordachte keuze maken. Nu pas weet je of zonnepanelen in jouw project zin hebben of niet.

Er is nog een voordeel. Het opmaken van een energiestudie is helemaal niet duur. Bovendien kunnen verschillende technieken beter worden gedimensioneerd. Hierdoor zijn ze vaak goedkoper. Klinkt als een win-win-situatie. Niet?

Voor meer informatie kan je altijd terecht op info@benmartens.be