Skip and go to content

Energetische renovatie in Hove

tijd voor een update

2021

AP1W9049

Deze woning werd gebouwd omstreeks 1975 en was stilaan aan een grondige renovatie toe.

Er werd met de opdrachtgever een duidelijk plan van aanpak opgesteld:

 • Wat willen we bereiken?
 • Bestaande toestand analyseren
 • Conceptbepaling (mede i.f.v. budget)
 • Timing en fasering van de werken
 • Uitwerken details
 • Uitvoering
 • Evaluatie

Het doel van de renovatie bleek (naast het verhelpen van enkele kleinere problemen) drieledig:

 • energie sparen
 • comfort verhogen (zonder meer energie te verbruiken)
 • meerwaarde creëren voor woning (met het oog op herverkoop)

De renovatie werd opgevat als een (grotendeels) ‘energetische renovatie’. Een energetische renovatie verloopt best volgens de principes van de ‘Trias Energetica’.

 • Stap 1: Netto energiebehoefte minimaliseren door minimaliseren van warmteverliezen (=isoleren) en optimaliseren van warmtewinsten.
 • Stap 2: Duurzame energiebronnen op een economisch verantwoorde manier integreren
 • Stap 3: Installaties voor verwarming en ventilatie optimaliseren om de resterende energiebehoefte te dekken.

Het spreekt voor zich dat in deze woning het minimaliseren van de warmteverliezen en dus het aanbrengen van isolatie de prioriteit was. Dat mag echter niet onbezonnen gebeuren. Het onbezonnen aanbrengen van isolatie kan in sommige gevallen nieuwe problemen veroorzaken… bestaande koudebruggen zouden bijvoorbeeld plots (nog) problematisch(er) kunnen worden; niet alle isolatie is economisch gezien even zinvol; de energetische renovatie kan aangegrepen worden om andere problemen eindelijk aan te pakken;…

Uiteindelijk werd naast verschillende kleinere ingrepen volgende zaken aangepakt:

 • Vervangen van de bestaand parement waarbij de spouw werd geïsoleerd. Het buitenschrijnwerk bleef behouden.
 • Isoleren van het dak en/of plafonds.
 • Isoleren van de vloer in de leefruimten.

test

test

Greet Mols,

Jong en enthousiast team om mee samen te werken. Luisteren, ontwerpen, aanpassen en opvolgen.... Ons project wordt uitstekend begeleid, van A tot Z... Ze durven ons (gelukkig) al eens uit onze comfortzone halen, met een mooi eindresultaat.

Julie Smets, Kontich

Wij hebben super fijn samengewerkt met Ben en zijn team. Wij wouden een huis met wat pit, net iets anders dan alle andere huizen in de straat, en dat is het zeker geworden. Ben en zijn team luisteren echt naar je wensen en tekenen een huis op jou maat en houden rekening met je budget. De samenwerking verliep vlot en als er een probleem was, werd dit steeds vlot en professioneel opgelost. Ons huis is een echte eyecatcher in de straat, maar ondertussen ook echt een warme thuis.

Jan Nelissen,

Reeds 3 jaar ben ik met Ben zakelijk in contact. Veel watertjes mee doorzwommen. Hij heeft toch wel enkele karaktertrekjes die op zijn minst interessant te noemen zijn wanneer gaat om “zaken doen met grote getallen”: Luistert naar wat je te vertellen hebt; Zal niet zijn mening opdringen, maar zal wel zijn visie geven mét fundering!; Is zeker creatief en houdt van totaalprojecten, buiten en binnen moeten coherent zijn; Een rijwoning of een villa: maakt geen bal uit; Heeft me in die 3 jaar op géén enkel vlak ontgoocheld, was steeds van zijn woord in zijn daden; Bouwen is risky business! Correct misschien, dus Ben Martens zal altijd voor jou in de vuurlijn staan: daar kan je op bouwen.

Hans & Denise, Nijlen

Jong, ambitieus en dynamisch kantoor.

Julie, Mechelen

We voelen ons al compleet thuis in het huis. Al die open ruimte en licht. Dat is zalig!

Toon & Marianne, Kontich

Ben Martens staat open voor gesprek en komt met toffe ideeën die je verbouwing net een beetje anders maken.

An & Karen, Berlaar

Een betrouwbaar, toegankelijk en creatief bureau en dit voor een betaalbare prijs, ideaal voor een jong gezin zoals het onze.

Mieke, Boom

Ben is een heel toffe, rustige kerel, die niets pusht, maar dromen probeert te verwezenlijken op een realistische manier.