Skip and go to content

Hedendaagse Bijna EnergieNeutrale (BEN) woning in Lier

speelse ruimten onder het dak

2021

AP1W3267

De bouwheer van deze woning wilde een moderne eengezinswoning die klaar is voor de toekomst. Ruimtelijkheid, gebruiksgemak en energiebewust bouwen staan voorop.

Behalve een garage achteraan in de tuin werd er gekozen voor een praktische fietsberging vooraan in de woning. Die ruimte wordt gecombineerd met een zij-ingang en de overige dienstruimtes. De toegang tot de woning is vooraan en wordt geaccentueerd door de knik in de gevel op het gelijkvloers. Die eenvoudige ingreep creëert tevens een (bescheiden) afdakje tegen de regen.

De leefruimte en leefkeuken vormen één geheel en geven beide uit op de tuin.

Op de verdieping wordt de nachthal het centrum van de woning. Deze hal wordt gebruikt voor circulatie (met ruimte voor een fraaie trap naar de dakverdieping) én doet dienst als bijkomende bureauruimte. Architecturaal is dat één van de mooiste ruimtes van de woning.

De gevel werd opgetrokken in een mooie verlijmde gevelsteen. Om extra textuur en diepte toe te voegen werden verschillende ramen uitgerust met aluminium lamellen. Die lamellen zijn slechts in geringe mate zonwerend, maar bieden wel extra privacy.

De kantlaag boven de ramen werd doorgetrokken over de volledige woning en sluit aan bij het afdakje boven de voordeur. Dat is een verfijnd detail in de gevels.

De bouwheer koos bewust voor een energiebewuste woning. De woning voldoet aan de BEN-eisen. Er werd in eerste instantie vooral ingezet op degelijke isolatie én op een meer dan behoorlijke luchtdichtheid. Ook de keuze voor een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie werd snel gemaakt. Daarmee werd duidelijk gekozen voor een degelijke gebouwschil (en een gezond binnenklimaat) om de warmtebehoefte te beperken.  Om oververhitting te voorkomen werden zonnescreens geplaatst.

Om te voldoen aan de resterende minimale warmtebehoefte werd gekozen voor een combinatie van een condenserende gaswandketel met een zonneboiler. De verwarming gebeurt op lage temperatuur (grotendeels vloerverwarming). Het platte dak van de garage werd uitgerust met PV-panelen. Belangrijk is steeds om bij de selectie van de technieken een gefundeerde en economisch rendabele keuze te maken. Daarin wordt de bouwheer bijgestaan door de architect en de EPB-verslaggever.

DSF7796

Contacteer ons vandaag

Bel of mail ons voor een verkennend gesprek. We bespreken jullie dromen, verwachtingen en onze manier van werken.