Skip and go to content

Hedendaagse Bijna EnergieNeutrale (BEN) woning in Lier

speelse ruimten onder het dak

2021

AP1W3267

De bouwheer van deze woning wilde een moderne eengezinswoning die klaar is voor de toekomst. Ruimtelijkheid, gebruiksgemak en energiebewust bouwen staan voorop.

Behalve een garage achteraan in de tuin werd er gekozen voor een praktische fietsberging vooraan in de woning. Die ruimte wordt gecombineerd met een zij-ingang en de overige dienstruimtes. De toegang tot de woning is vooraan en wordt geaccentueerd door de knik in de gevel op het gelijkvloers. Die eenvoudige ingreep creëert tevens een (bescheiden) afdakje tegen de regen.

De leefruimte en leefkeuken vormen één geheel en geven beide uit op de tuin.

Op de verdieping wordt de nachthal het centrum van de woning. Deze hal wordt gebruikt voor circulatie (met ruimte voor een fraaie trap naar de dakverdieping) én doet dienst als bijkomende bureauruimte. Architecturaal is dat één van de mooiste ruimtes van de woning.

De gevel werd opgetrokken in een mooie verlijmde gevelsteen. Om extra textuur en diepte toe te voegen werden verschillende ramen uitgerust met aluminium lamellen. Die lamellen zijn slechts in geringe mate zonwerend, maar bieden wel extra privacy.

De kantlaag boven de ramen werd doorgetrokken over de volledige woning en sluit aan bij het afdakje boven de voordeur. Dat is een verfijnd detail in de gevels.

De bouwheer koos bewust voor een energiebewuste woning. De woning voldoet aan de BEN-eisen. Er werd in eerste instantie vooral ingezet op degelijke isolatie én op een meer dan behoorlijke luchtdichtheid. Ook de keuze voor een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie werd snel gemaakt. Daarmee werd duidelijk gekozen voor een degelijke gebouwschil (en een gezond binnenklimaat) om de warmtebehoefte te beperken.  Om oververhitting te voorkomen werden zonnescreens geplaatst.

Om te voldoen aan de resterende minimale warmtebehoefte werd gekozen voor een combinatie van een condenserende gaswandketel met een zonneboiler. De verwarming gebeurt op lage temperatuur (grotendeels vloerverwarming). Het platte dak van de garage werd uitgerust met PV-panelen. Belangrijk is steeds om bij de selectie van de technieken een gefundeerde en economisch rendabele keuze te maken. Daarin wordt de bouwheer bijgestaan door de architect en de EPB-verslaggever.

test

test

Greet Mols,

Jong en enthousiast team om mee samen te werken. Luisteren, ontwerpen, aanpassen en opvolgen.... Ons project wordt uitstekend begeleid, van A tot Z... Ze durven ons (gelukkig) al eens uit onze comfortzone halen, met een mooi eindresultaat.

Julie Smets, Kontich

Wij hebben super fijn samengewerkt met Ben en zijn team. Wij wouden een huis met wat pit, net iets anders dan alle andere huizen in de straat, en dat is het zeker geworden. Ben en zijn team luisteren echt naar je wensen en tekenen een huis op jou maat en houden rekening met je budget. De samenwerking verliep vlot en als er een probleem was, werd dit steeds vlot en professioneel opgelost. Ons huis is een echte eyecatcher in de straat, maar ondertussen ook echt een warme thuis.

Jan Nelissen,

Reeds 3 jaar ben ik met Ben zakelijk in contact. Veel watertjes mee doorzwommen. Hij heeft toch wel enkele karaktertrekjes die op zijn minst interessant te noemen zijn wanneer gaat om “zaken doen met grote getallen”: Luistert naar wat je te vertellen hebt; Zal niet zijn mening opdringen, maar zal wel zijn visie geven mét fundering!; Is zeker creatief en houdt van totaalprojecten, buiten en binnen moeten coherent zijn; Een rijwoning of een villa: maakt geen bal uit; Heeft me in die 3 jaar op géén enkel vlak ontgoocheld, was steeds van zijn woord in zijn daden; Bouwen is risky business! Correct misschien, dus Ben Martens zal altijd voor jou in de vuurlijn staan: daar kan je op bouwen.

Hans & Denise, Nijlen

Jong, ambitieus en dynamisch kantoor.

Julie, Mechelen

We voelen ons al compleet thuis in het huis. Al die open ruimte en licht. Dat is zalig!

Toon & Marianne, Kontich

Ben Martens staat open voor gesprek en komt met toffe ideeën die je verbouwing net een beetje anders maken.

An & Karen, Berlaar

Een betrouwbaar, toegankelijk en creatief bureau en dit voor een betaalbare prijs, ideaal voor een jong gezin zoals het onze.

Mieke, Boom

Ben is een heel toffe, rustige kerel, die niets pusht, maar dromen probeert te verwezenlijken op een realistische manier.