Skip and go to content

Passiefwoning in Lint

meer dan klaar voor de toekomst

2021

N0102

Deze rijwoning is naast ‘Passief’ ook ‘Bijna-EnergieNeutraal’ (BEN).

De geslotenheid van de voorgevel biedt geborgenheid en omvat naast de toegang tot de woning ook de toegang tot de kelder. De kelder kan door het rooster permanent worden verlucht. Verborgen achter het gegalvaniseerd stalen lamellenrooster bevindt zich nog een raam van de berging/wasplaats. Door de toepassing van het lamellenrooster is er in deze dienstruimte steeds aangenaam daglicht en worden nieuwsgierige blikken geweerd.

De borstwering van de ramen op de verdieping werd in hetzelfde materiaal voorzien.

Hoe gesloten de voorgevel is, zo open is het interieur en het zicht op de zuidgeoriënteerde tuin. Zowel de leefruimte, de leefkeuken, de bureauruimte, de kinderkamers als de speelruimte voor de kinderen zijn georganiseerd rond de vide. De trap is specifiek voor dit project ontworpen en neemt een centrale plaats in.  

De ouderslaapkamer bevindt zich op de tweede verdieping, beschikt over een eigen badkamer en baadt in het licht.

De bouwheer heeft voor dit project expliciet gekozen om te voldoen aan de Passief-eisen van het Vlaams EnergieAgentschap (VEA).

  • De totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet in een passiefhuis beperkt blijven tot 15 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.
  • De luchtdichtheid moet ver worden doorgedreven (tot een n50 van maximum 0,6/uur)

Door een ver doorgedreven isolatie, een extreme aandacht voor de luchtdichtheid (n50 = 0,29/uur in dit project), de toepassing van een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en de voorziening van zonwerende screens werd de energiebehoefte van deze woning sterk beperkt (netto energiebehoefte = 12,92kWh/m2).

Om aan de resterende energievraag te voldoen, werd geopteerd voor de toepassing van een lucht-water-warmtepomp (zonder elektrische bijverwarming!) en zonnecollectoren met een zonneboiler.

Op die manier werd een E-peil van 27 behaald.

test

test

Greet Mols,

Jong en enthousiast team om mee samen te werken. Luisteren, ontwerpen, aanpassen en opvolgen.... Ons project wordt uitstekend begeleid, van A tot Z... Ze durven ons (gelukkig) al eens uit onze comfortzone halen, met een mooi eindresultaat.

Julie Smets, Kontich

Wij hebben super fijn samengewerkt met Ben en zijn team. Wij wouden een huis met wat pit, net iets anders dan alle andere huizen in de straat, en dat is het zeker geworden. Ben en zijn team luisteren echt naar je wensen en tekenen een huis op jou maat en houden rekening met je budget. De samenwerking verliep vlot en als er een probleem was, werd dit steeds vlot en professioneel opgelost. Ons huis is een echte eyecatcher in de straat, maar ondertussen ook echt een warme thuis.

Jan Nelissen,

Reeds 3 jaar ben ik met Ben zakelijk in contact. Veel watertjes mee doorzwommen. Hij heeft toch wel enkele karaktertrekjes die op zijn minst interessant te noemen zijn wanneer gaat om “zaken doen met grote getallen”: Luistert naar wat je te vertellen hebt; Zal niet zijn mening opdringen, maar zal wel zijn visie geven mét fundering!; Is zeker creatief en houdt van totaalprojecten, buiten en binnen moeten coherent zijn; Een rijwoning of een villa: maakt geen bal uit; Heeft me in die 3 jaar op géén enkel vlak ontgoocheld, was steeds van zijn woord in zijn daden; Bouwen is risky business! Correct misschien, dus Ben Martens zal altijd voor jou in de vuurlijn staan: daar kan je op bouwen.

Hans & Denise, Nijlen

Jong, ambitieus en dynamisch kantoor.

Julie, Mechelen

We voelen ons al compleet thuis in het huis. Al die open ruimte en licht. Dat is zalig!

Toon & Marianne, Kontich

Ben Martens staat open voor gesprek en komt met toffe ideeën die je verbouwing net een beetje anders maken.

An & Karen, Berlaar

Een betrouwbaar, toegankelijk en creatief bureau en dit voor een betaalbare prijs, ideaal voor een jong gezin zoals het onze.

Mieke, Boom

Ben is een heel toffe, rustige kerel, die niets pusht, maar dromen probeert te verwezenlijken op een realistische manier.