Skip and go to content

Passiefwoning in Lint

meer dan klaar voor de toekomst

2021

N0102

Deze rijwoning is naast ‘Passief’ ook ‘Bijna-EnergieNeutraal’ (BEN).

De geslotenheid van de voorgevel biedt geborgenheid en omvat naast de toegang tot de woning ook de toegang tot de kelder. De kelder kan door het rooster permanent worden verlucht. Verborgen achter het gegalvaniseerd stalen lamellenrooster bevindt zich nog een raam van de berging/wasplaats. Door de toepassing van het lamellenrooster is er in deze dienstruimte steeds aangenaam daglicht en worden nieuwsgierige blikken geweerd.

De borstwering van de ramen op de verdieping werd in hetzelfde materiaal voorzien.

Hoe gesloten de voorgevel is, zo open is het interieur en het zicht op de zuidgeoriënteerde tuin. Zowel de leefruimte, de leefkeuken, de bureauruimte, de kinderkamers als de speelruimte voor de kinderen zijn georganiseerd rond de vide. De trap is specifiek voor dit project ontworpen en neemt een centrale plaats in.  

De ouderslaapkamer bevindt zich op de tweede verdieping, beschikt over een eigen badkamer en baadt in het licht.

De bouwheer heeft voor dit project expliciet gekozen om te voldoen aan de Passief-eisen van het Vlaams EnergieAgentschap (VEA).

  • De totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet in een passiefhuis beperkt blijven tot 15 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.
  • De luchtdichtheid moet ver worden doorgedreven (tot een n50 van maximum 0,6/uur)

Door een ver doorgedreven isolatie, een extreme aandacht voor de luchtdichtheid (n50 = 0,29/uur in dit project), de toepassing van een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en de voorziening van zonwerende screens werd de energiebehoefte van deze woning sterk beperkt (netto energiebehoefte = 12,92kWh/m2).

Om aan de resterende energievraag te voldoen, werd geopteerd voor de toepassing van een lucht-water-warmtepomp (zonder elektrische bijverwarming!) en zonnecollectoren met een zonneboiler.

Op die manier werd een E-peil van 27 behaald.

DSF7796

Contacteer ons vandaag

Bel of mail ons voor een verkennend gesprek. We bespreken jullie dromen, verwachtingen en onze manier van werken.