Skip and go to content

Verrassend ruime woning in Lier

Lichte, ruimtelijk, praktisch én gezellig.

2020

DSC8289

Deze mooie energiezuinige eengezinswoning is gelegen in een nieuwe verkaveling in Lier. Hoewel het om een halfopen bebouwing (HOB) gaat, is deze woning heel licht en ruimtelijk interessant.

Het concept van de woning wordt mee bepaald door de vide. Deze opening in de vloer/plafond maakt daglichttoetreding tot centraal in de woning mogelijk. Bovendien heeft deze ontwerpkeuze qua gevoel een verruimend effect. Plots staan het gelijkvloers en de verdieping in verbinding met mekaar.

Op het gelijkvloers bevinden zich alle leefruimten. Deze vormen één geheel. De vestiairekast vormt samen met het tv-meubel een ruimtebepalend meubel. De kast schermt de inkom, toilet, trap… af van de rest van het gelijkvloers.

Op de verdieping vinden we twee kinderkamers, een ouderslaapkamer, een bureauruimte én een badkamer. Ook hier zorgt de vide voor licht centraal in de woning. Iedere binnenruimte baadt in het daglicht.

De zolderverdieping werd ingericht als muziekkamer.

Deze woning is zeer energiezuinig! Naast een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid werd gekozen voor hernieuwbare energie. Het ventilatiesysteem D beschikt over warmterecuperatie. De warmtepomp staat in voor de verwarming en het sanitair warm water. Zonnepanelen leveren de nodige stroom. Het E-peil bedraagt dan ook slechts 8. Een topscore.

Oververhitting is een risico in veel goed-geïsoleerde woningen. Extra isolatie maakt het probleem vaak groter (omdat de warmte dan nog beter binnen blijft). Om oververhitting te vermijden werden er twee keuzes gemaakt.

Ten eerste werd aan de achterkant van de woning een overdekt terras voorzien. Hierdoor wordt het grootste raam van de woning afgeschermd van rechtstreeks zonlicht. Een opening in de terrasoverkapping zorgt anderzijds wel voor voldoende diffuus licht. Dit overdekt terras is zowel nuttig bij zonnig als bij regenachtig weer.

Ten tweede kan de vide ’s nachts worden gebruikt om de opgewarmde lucht af te voeren via de dakramen. De woning beschikt op die manier over een passieve nachtkoeling.

Het is duidelijk dat de bouwheer veel aandacht besteedde aan een stijlvol en warm interieur. Dat komt beleving van deze woning zeker ten goede. Het maatmeubilair zorgt voor extra opbergruimte, sfeer en gezelligheid. We zijn trots op dit project.

DSF7796

Contacteer ons vandaag

Bel of mail ons voor een verkennend gesprek. We bespreken jullie dromen, verwachtingen en onze manier van werken.