Skip and go to content

Op zoek naar een architect in Hoogstraten?

Ben Martens Architecten is jouw architect voor het bouwen of verbouwen van je woning in Hoogstraten.

Ben Martens Architecten heeft als architect én interieurarchitect heel wat ervaring in de buurt van Hoogstraten.

We gaan als architect samen met onze klant op zoek naar de juiste oplossing en zoeken een formule die is afgestemd op jouw wensen en noden.

Architect Hoogstraten Merksplas2

Moderne woning in Merksplas, nabij Hoogstraten.

Ook in de buurt van Turnhout en Hoogstraten hebben we mooie referenties. Bijvoorbeeld deze prachtige villa in Merksplas.

Achter de gevels van deze hedendaagse moderne woning schuilt een zee van licht en ruimte. De inplanting en organisatie maken dat de bewoners kunnen genieten van de opkomende ochtendzon, de middag- én de avondzon. Aan de noordzijde bevinden zich de dienstruimten.
 
De open keuken vormt het centrum van de leefruimte. Het plaatselijk verhoogde plafond definieert een ontbijthoek. De bureauruimte en de inkomhal zijn bijzondere ruimten dankzij de aangename ruime verdiepingshoogte en de mooie lichtinval. De inkomhal wordt gedomineerd door een fraai uitgewerkte houten trap. De verdieping omvat drie kinderkamers, een douchekamer en een ouderslaapkamer. De ouderslaapkamer is opgevat als een suite met een dressing en een aparte badkamer. De nachthal wordt mee verlicht door het kamerbrede daklicht boven de trap. In de dressing werd een beglaasde lichtstraat voorzien. Het voordeel van een dergelijke lichtstraat is dat de ruimte baadt in het licht én dat de privacy blijft behouden. Bovendien biedt een daklicht een veel hoger lichtrendement dan een traditioneel raam. Er gaat toch niets boven natuurlijk daglicht!

Architect Hoogstraten Merksplas1

Veelgestelde vragen

1) Met welke (bijkomende) kosten moeten we nog rekening houden?

Voor je begint met bouwen of verbouwen weet je best waaraan je begint. Het zou wel eens kunnen dat dit één van de belangrijkste investeringen uit je leven is. Daarom dit overzicht.
Na de aankoop van een bouwgrond of een gebouw (met alle kosten die daaraan verbonden zijn) begint het pas.

Een overzicht van de drie voornaamste kosten:
• De bouwkost
• Het ereloon van de architect
• De btw

Aanvullend maar daarom niet minder belangrijk zijn er nog verschillende andere kosten:
• Stabiliteitsstudie
• EPB-verslaggeving
• Ventilatieverslaggeving
• Veiligheidscoördinatie
• Sondering
• Bodemonderzoek
• Lichtstudie
• Energiestudie
• Plaatsbeschrijvingen
• …

En tot slot – voorzie je een reservebudget?

Wanneer je kiest voor Ben Martens Architecten gebeurt al tijdens het kennismakingsgesprek een eerste aftoetsing tussen het budget en jullie wensen. Beide moeten verenigbaar zijn alvorens we van start kunnen gaan. We helpen jullie daar graag bij.

2) Welke EPB-eisen zijn van toepassing?

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'.

De energieprestatieregelgeving (EPB-regelgeving) is van toepassing op gebouwen
• die geklimatiseerd worden (dus verwarmd of gekoeld);
• en waarvoor een aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een melding wordt gedaan.

Aan welke energienormen voldaan moeten worden, hangt af van verschillende factoren.
Bovendien worden de EPB-normen regelmatig herzien. De meest recente en correcte info vind je meestal op volgende websites:
https://www.vlaanderen.be/epb-eisen
https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/epb-pedia/epb-plichtig-toepassing-en-eisen

Heb je nog vragen of nood aan advies? Ben Martens beantwoordt al jouw vragen.