Skip and go to content

Op zoek naar een architect in Zoersel?

Ben Martens Architecten is jouw architect voor het bouwen of verbouwen van je woning in Zoersel.

Ben Martens Architecten heeft als architect én interieurarchitect heel wat ervaring in de omgeving van Zoersel. 


We gaan als architect samen met onze klant op zoek naar de juiste oplossing en zoeken een formule die is afgestemd op jouw wensen en noden.

Architect Lier1

Moderne rijwoning in Lier, nabij Zoersel.

Zoek je een architect in de omgeving van Zoersel? Bekijk dan zeker deze realisatie in het nabijgelegen Lier.

De bouwheer van deze woning in Lier wilde een moderne eengezinswoning, klaar voor de toekomst.

Behalve een garage achteraan in de tuin werd er gekozen voor een praktische fietsberging vooraan in de woning. Deze ruimte wordt gecombineerd met een zij-ingang en de overige dienstruimten. De toegang tot de woning is vooraan en wordt geaccentueerd door de ‘knik’ in de gevel op het gelijkvloers. Deze eenvooudige ingreep creëert tevens een (bescheiden) afdakje tegen de regen.
De leefruimte en leefkeuken vormen één geheel en geven allemaal uit op de tuin.
Op de verdieping wordt de nachthal het centrum van de woning. Deze hal wordt gebruikt voor circulatie (met ruimte voor een fraaie trap naar de dakverdieping) én doet dienst als bijkomende bureauruimte. Architecturaal is dit één van de mooiste ruimtes van de woning.

De gevel werd opgetrokken in een mooie verlijmde gevelsteen. Om extra textuur en diepte toe te voegen werden verschillende ramen uitgerust met aluminium lamellen. Deze lamellen zijn slechts in geringe mate zonwerend, maar kunnen wel extra privacy bieden.
De kantlaag boven de ramen werd doorgetrokken over de volledige woning en sluit aan bij het afdakje boven de voordeur. Dit is een verfijnd detail in de gevel.

De bouwheer koos bewust voor een energievriendelijke woning. De woning voldoet aan de BEN-eisen. Er werd in eerste instantie vooral ingezet op degelijke isolatie én op een meer dan behoorlijke luchtdichtheid. Ook de keuze voor een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie werd snel gemaakt. Hiermee werd duidelijk gekozen voor een degelijke gebouwschil (en een gezond binnenklimaat) om de warmtebehoefte te beperken. Om oververhitting te voorkomen werden screens geplaatst.
Om te voldoen aan de resterende minimale warmtebehoefte werd gekozen voor een combinatie van een condenserende gaswandketel met een zonneboiler. De verwarming gebeurt op lage temperatuur (grotendeels vloerverwarming). Het platte dak van de garage werd uitgerust met PV-panelen. Belangrijk is steeds om bij de selectie van de technieken een gefundeerde en economisch rendabele keuze te maken. Hierin werd de bouwheer bijgestaan door de architect en de EPB-verslaggever.

Architect Zoersel Lier2

Veelgestelde vragen

1) Met welke (bijkomende) kosten moeten we nog rekening houden?

Voor je begint met bouwen of verbouwen weet je best waaraan je begint. Het zou wel eens kunnen dat dit één van de belangrijkste investeringen uit je leven is. Daarom dit overzicht.
Na de aankoop van een bouwgrond of een gebouw (met alle kosten die daaraan verbonden zijn) begint het pas.

Een overzicht van de drie voornaamste kosten:
• De bouwkost
• Het ereloon van de architect
• De btw

Aanvullend maar daarom niet minder belangrijk zijn er nog verschillende andere kosten:
• Stabiliteitsstudie
• EPB-verslaggeving
• Ventilatieverslaggeving
• Veiligheidscoördinatie
• Sondering
• Bodemonderzoek
• Lichtstudie
• Energiestudie
• Plaatsbeschrijvingen
• …

En tot slot – voorzie je een reservebudget?

Wanneer je kiest voor Ben Martens Architecten gebeurt al tijdens het kennismakingsgesprek een eerste aftoetsing tussen het budget en jullie wensen. Beide moeten verenigbaar zijn alvorens we van start kunnen gaan. We helpen jullie daar graag bij.

2) Welke EPB-eisen zijn van toepassing?

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'.

De energieprestatieregelgeving (EPB-regelgeving) is van toepassing op gebouwen
• die geklimatiseerd worden (dus verwarmd of gekoeld);
• en waarvoor een aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een melding wordt gedaan.

Aan welke energienormen voldaan moeten worden, hangt af van verschillende factoren.
Bovendien worden de EPB-normen regelmatig herzien. De meest recente en correcte info vind je meestal op volgende websites:
https://www.vlaanderen.be/epb-eisen
https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/epb-pedia/epb-plichtig-toepassing-en-eisen

Heb je nog vragen of nood aan advies? Ben Martens beantwoordt al jouw vragen.