Skip and go to content

Op zoek naar een architect in Putte

Ben Martens Architecten is jouw architect voor het bouwen of verbouwen van je woning in Putte.

We zijn als architect en interieurarchitect actief in de hele provincie Antwerpen. Ook in de omgeving van Putte, Sint-Katelijne-Waver, Koningshooikt, Lier, Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Keerbergen hebben we mooie realisaties van woningen en villa’s.


We gaan als architect samen met onze klant op zoek naar de juiste oplossing en zoeken een formule die is afgestemd op jouw wensen en noden.

Architect Putte Lier2

Moderne woning in Lier, nabij Putte

Een mooi voorbeeld van een moderne halfopen bebouwing is dit project in het mooie Lier. Deze mooie energiezuinige eengezinswoning is gelegen in een nieuwe verkaveling in Lier. Hoewel het om een halfopen bebouwing (HOB) gaat, is deze woning heel licht en ruimtelijk interessant. Het concept van de woning wordt mee bepaald door de vide. Deze opening in de vloer/plafond maakt daglichttoetreding tot centraal in de woning mogelijk.

Bovendien heeft deze ontwerpkeuze qua gevoel een verruimend effect. Plots staan het gelijkvloers en de verdieping in verbinding met mekaar. Op het gelijkvloers bevinden zich alle leefruimten. Deze vormen één geheel. De vestiairekast vormt samen met het tv-meubel een ruimtebepalend meubel. De kast schermt de inkom, toilet, trap… af van de rest van het gelijkvloers. Op de verdieping vinden we twee kinderkamers, een ouderslaapkamer, een bureauruimte én een badkamer. Ook hier zorgt de vide voor licht centraal in de woning. Iedere binnenruimte baadt in het daglicht. De zolderverdieping werd ingericht als muziekkamer.

Deze woning is zeer energiezuinig! Naast een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid werd gekozen voor hernieuwbare energie. Het ventilatiesysteem D beschikt over warmterecuperatie. De warmtepomp staat in voor de verwarming en het sanitair warm water. Zonnepanelen leveren de nodige stroom. Het E-peil bedraagt dan ook slechts 8. Een topscore. Oververhitting is een risico in veel goed-geïsoleerde woningen. Extra isolatie maakt het probleem vaak groter (omdat de warmte dan nog beter binnen blijft).

Om oververhitting te vermijden werden er twee keuzes gemaakt. Ten eerste werd aan de achterkant van de woning een overdekt terras voorzien. Hierdoor wordt het grootste raam van de woning afgeschermd van rechtstreeks zonlicht. Een opening in de terrasoverkapping zorgt anderzijds wel voor voldoende diffuus licht. Dit overdekt terras is zowel nuttig bij zonnig als bij regenachtig weer. Ten tweede kan de vide ’s nachts worden gebruikt om de opgewarmde lucht af te voeren via de dakramen. De woning beschikt op die manier over een passieve nachtkoeling.

Het is duidelijk dat de bouwheer veel aandacht besteedde aan een stijlvol en warm interieur. Dat komt beleving van deze woning zeker ten goede. Het maatmeubilair zorgt voor extra opbergruimte, sfeer en gezelligheid. We zijn trots op dit project.

Architect Putte Lier1

Veelgestelde vragen

1) Met welke (bijkomende) kosten moeten we nog rekening houden?

Voor je begint met bouwen of verbouwen weet je best waaraan je begint. Het zou wel eens kunnen dat dit één van de belangrijkste investeringen uit je leven is. Daarom dit overzicht.
Na de aankoop van een bouwgrond of een gebouw (met alle kosten die daaraan verbonden zijn) begint het pas.

Een overzicht van de drie voornaamste kosten:
• De bouwkost
• Het ereloon van de architect
• De btw

Aanvullend maar daarom niet minder belangrijk zijn er nog verschillende andere kosten:
• Stabiliteitsstudie
• EPB-verslaggeving
• Ventilatieverslaggeving
• Veiligheidscoördinatie
• Sondering
• Bodemonderzoek
• Lichtstudie
• Energiestudie
• Plaatsbeschrijvingen
• …

En tot slot – voorzie je een reservebudget?

Wanneer je kiest voor Ben Martens Architecten gebeurt al tijdens het kennismakingsgesprek een eerste aftoetsing tussen het budget en jullie wensen. Beide moeten verenigbaar zijn alvorens we van start kunnen gaan. We helpen jullie daar graag bij.

2) Welke EPB-eisen zijn van toepassing?

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'.

De energieprestatieregelgeving (EPB-regelgeving) is van toepassing op gebouwen
• die geklimatiseerd worden (dus verwarmd of gekoeld);
• en waarvoor een aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een melding wordt gedaan.

Aan welke energienormen voldaan moeten worden, hangt af van verschillende factoren.
Bovendien worden de EPB-normen regelmatig herzien. De meest recente en correcte info vind je meestal op volgende websites:
https://www.vlaanderen.be/epb-eisen
https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/epb-pedia/epb-plichtig-toepassing-en-eisen

Heb je nog vragen of nood aan advies? Ben Martens beantwoordt al jouw vragen.